BİR MUALLİMENİN GÖZÜNDEN SULTAN REŞAD SARAYI
Osmanlı sarayındaki hayatın ayrıntılarını aktaran çok az hatıra kitabı yayınlanmıştır. Sayıları üçü beşi geçmez. İşte bunlardan biri Safiye Ünüvar’ın 1964’te basılan Saray Hatıralarım kitabıdır. Kendisi, Dârülmuallimât’tan (Kız Öğretmen Okulu) yeni mezun bir genç kız olarak 1915’te saraya girmiş, devrin padişahı Sultan Mehmed Reşad Han’ın torunları olan şehzade ve sultanlara öğretmen tayin edilmiştir.
“Padişah Anneleri” kitabının yazarı Araştırmacı-Yazar Dr. İbrahim Pazan, bu kıymetli hatıratı yayına hazırlarken eserde anlatılan olaylar ve adı geçen kişilerle ilgili açıklamaları ve resimleri de ilave etti. Esere neredeyse kendi hacmi kadar ayrı bir bölüm eklendi. Böylece okuyucunun, her zaman merak konusu olan Osmanlı sarayı ve saray hayatı ile ilgili doğru bilgileri elde etmesi amaçlandı.
Atıf ve alıntı yapan yayınlar:
Ahmet ŞİMŞİRGİL, Osmanlı Tarihi - Kayı XI - Elveda, İstanbul 2019, s. 165.
Hasan ÜNLÜ, Veliahd Yusuf İzzeddin Efendi (1857-1916), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2019, s. 21.
Zeynep ALANOĞLU, Meşrutî Sistemde Bir Padişah Portresi: Sultan Mehmed Reşad (1909-1918), İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2019, s. 38.
Ömer ARSLAN, Çanakkale Fedakârı Bigalı Mehmet Çavuş, Ankara 2021.
Suraiya FAROQHI, Women in the Ottoman Empire - A Social and Political History, Londra 2023.
Erhan BEKTAŞ, “Sultan V. Mehmed Reşad”, Çanakkale Savaşları Ansiklopedisi, ed. Murat Karataş, Çanakkale Savaşları Enstitüsü, İstanbul 2023